بهترین روغن موتور مناسب خودروسواری کدام است؟

روغن موتور یکی از ملزومات مهم برای موتور خودرو است. بنابراین انتخاب روغن موتور مناسب و باکیفیت اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر روغن موتوری که انتخاب می‌کنید برای موتور مناسب نباشد یا کیفیت پایینی داشته باشد، آسیب‌های جدی به موتور خودرو وارد می‌کند که هزینه‌های زیادی روی دست‌تان می‌گذارد. در این مطلب هر آنچه را که برای انتخاب بهترین روغن موتور باید بدانید بررسی کرده‌ایم.

روغن موتور چیست؟

روغن موتور متشکل از دو ماده است که هر کدام نقش اساسی را در کیفیت این محصول ایفا می‌کنند. یکی از این موارد، ماده پایه روغن موتور است که از نفت خام به دست می‌‌آید. مورد دیگر، مواد افزودنی روغن موتور می‌باشد که انواع مختلفی از آن در بازار وجود دارد. به‌طور کلی در انواع مواد پایه روغن موتور، چنان تفاوتی مشاهده نمی‌شود؛ اما مواد افزودنی روغن موتور بسیار با اهمیت هستند و کیفیت کلی روغن موتور را تغییر می‌دهند. در حال حاضر افزودنی‌های نانو، برترین افزودنی‌های روغن موتور در بازار شناخته می‌شوند که استفاده از آن در انواع روغن موتور بسیار به چشم می‌خورد. هر خودوریی برای اینکه بتواند عملکرد صحیحی داشته باشد، به روغن موتور مناسب نیاز دارد. در حقیقت، روغن موتور یک عنصر ضروری برای موتور خودرو می‌باشد. با افزایش سن موتور، اهمیت استفاده از روغن مرغوب، روزبه‌روز بیشتر احساس می‌شود.

روغن موتورهایی که کیفیت بهتر و طول عمر بالاتری داشتند و توانستند نیاز موتورهای پیچیده ماشین‌ها را تامین کنند. امروزه انواع روغن موتورها با کیفیت و کارکردهای مختلفی تولید می‌شوند که وظایف مختلفی را در موتور خودرو برعهده می‌گیرند.

روغن موتور

کار روغن موتور چیست؟

  • کمک به کاهش اصطکاک

یکی از مزایای اصلی روغن موتور کاهش تماس فلز به فلز است. روغن موتور یک لایه محافظ بر روی قسمت‌های در حال کار موتور تشکیل می دهد که به اطمینان از عدم تماس قطعات فلزی با یکدیگر کمک می‌کند.

  • کمک در از بین بردن ناخالصی‌ها

بیشتر روغن‌های موتور از مواد شوینده به عنوان مواد افزودنی تشکیل شده‌اند که ناخالصی‌ها و سایر رسوبات را از روغن حذف می‌کنند تا به تمیز ماندن قطعات در حال کار کمک کنند. این به ایمنی موتور در برابر هرگونه آسیب جدی کمک می‌کند.

  • به عنوان پرکننده شکاف عمل می‌کند

پیستون و سیلندر فضایی دارد که چندان هموار نیست. روغن موتور به عنوان پرکننده شکاف عمل می‌کند و به بهبود راندمان و عملکرد موتور کمک می کند.

  • روغن کاری

نقش اصلی روغن موتور روانکاری قطعات موتور است که در اصطکاک دائمی هستند. بنابراین اصطکاک را کاهش می‌دهد که منجر به افزایش سایش و پارگی قطعات موتور می‌شود.

  • خنک کننده

انرژی در اثر احتراق از بین می‌رود و اصطکاک بین قطعات مکانیکی باعث افزایش دمای موتور می‌شود. روغن کاری بخشی که توسط روغن موتور ارائه می‌شود به آزاد شدن گرما از طریق مدار روغن کاری کمک می‌کند. این مایع خنک کننده را تکمیل می‌کند که فقط قسمت‌های خاصی از موتور را خنک می‌کند.

  • تمیز کردن

در حالی که کمتر شناخته شده است، قدرت پاک کنندگی روغن موتور اساسی است. رسوبات میکروسکوپی در موتور جمع شده و در حالت تعلیق باقی می‌مانند. آنها می‌توانند از گرد و غبار یا بقایای احتراق تشکیل شوند. بدون روغن موتور، بقایای آن باعث مسدود شدن موتور و کاهش عملکرد آن می شود. جریان روغن موتور به طور مداوم این ناخالصی‌ها را به فیلتر روغن می‌برد و در آنجا محبوس می‌شود.

  • حفاظت در برابر خوردگی

احتراق سوخت، اسید خورنده‌ای تولید می‌کند که می‌تواند به قطعات فلزی موتور آسیب برساند. با افزودنی‌های اضافه شده به روغن‌های موتور مدرن، خوردگی کُند می‌شود. با این وجود، با گذشت زمان و در تماس با اکسیژن، روغن موتور ممکن است اکسید شود و دیگر نقش بازدارنده خوردگی خود را ایفا نکند. به همین دلیل روغن موتور باید به طور مرتب تعویض شود.

  • آب بندی

روغن موتور همچنین آب بندی موتور و به طور خاص‌تر آب بندی پیستون‌ها و سیلندرها را افزایش می‌دهد. یک لایه محافظ بین قسمت‌های مختلف رسوب می‌کند و هر گونه فضای خالی را که ممکن است ایجاد شود، مهر و موم می‌کند.

برای اینکه روغن موتور واقعاً تمام اهداف خود را برآورده کند، سطح روغن باید مرتباً بررسی شود تا روغن در زمان مناسب تعویض شود. روغن بیش از حد استفاده شده دیگر نقش خود را ایفا نمی‌کند که برای وضعیت کلی موتور و قطعات آن مضر است.

روغن موتور

عوامل موثر در انتخاب روغن موتور مناسب

برای تشخیص بهترین روغن موتور باید به موارد زیر توجه کرد:

میزان گرانروی یا SAE

گرانروی از مهم‌ترین معیارهای انتخاب روغن موتور است که به طور کلی می‌توان آن را میزان مقاومت در مقابل حرکت دانست. گرانروی با دمای محیط رابطه عکس دارد؛ به طوری که با بالا رفتن دما، گرانروی پایین می‌آید و بلعکس. برای ایرانیان به دلیل وجود ۴ فصل در سال، استفاده از روغن موتورهای دارای گرانروی متغیر بهترین گزینه است. چرا که هرگونه کاهش و افزایش گرانروی می‌تواند موتور خودرو را دچار مشکل کند.

شاخص API

یک معیار دیگر برای تشخیص کیفیت روغن موتور، شاخص API است. عموما برای تعیین کیفیت و کاربرد روغن موتور، یک حرف دیگر بین A تا N جلوی S قرار می‌دهند. هر چقدر حروف بالاتر باشد، کیفیت روغن موتور نیز بیشتر است. برای مثال، بهترین روغن موتورها از نظر کیفیت SN نام گذاری می‌شوند.

مشخصات API برای موتورهای بنزینی به شرح زیر است:

برای روغن موتور بنزینی، فهرست‌بندی با حرف S شروع می‌شود (به معنای دسته‌ی سرویس‌رسان، اما می‌توان آن را به صورت اشتعال شمع-جرقه‌ای نیز تعبیر نمود.) پس از آن کد دیگری وجود دارد که به استاندارد مربوط است. در حال حاضر SN بالاترین درجه است، اما SH همچنان محبوب‌ترین محسوب می‌شود.

روغن موتور

شیوه تولید

به طور کلی روغن موتورها به سه شیوه معدنی، نیمه سنتتیک و سنتتیک تولید می‌شوند. روغن موتورهای معدنی عموما ارزان‌ترین و کم کیفیت‌ترین‌ها هستند. روغن موتورهای سنتتینک نیز با کیفیت‌ترین و گران قیمت‌ترین در بازار بوده و با مخلوط این دو، روغن موتور نیمه سنتتیک به وجود می‌آید که کاملا در رده متوسط قرار دارد.

انواع روغن موتور

شیوه‌های تولید روغن موتور به سه دسته کلی تقسیم می‌شوند: سنتتیک، نیمه سنتتیک و معمولی. برای درک بیشتر هریک از این شیوه‌ها، توضیحات زیر را مطالعه کنید:

۱. سنتتیک (Fully Synthetic)

سنتتیک نام یکی از شیوه‌های تولید انواع روغن موتور است که در این روش، باکیفیت‌ترین روغن موتورها تولید می‌شوند. زیرا روغن موتور به دست آمده با شیوه سنتتیک را متخصصان و کارشناسان ماهر در آزمایشگاه‌ها تولید می‌کنند. این اتفاق باعث می‌شود تا روغن موتورها سازگاری بسیار بالایی با موتور خودروها داشته باشند و باکیفیت‌ترین روغن موتورها توسط این روش تولید و به بازار عرضه شود.

برخی مزایای روغن موتور سنتتیک عبارت است از:

    • کاهش مصرف روغن به دلیل عمر بیشتر آن
    • غیرخورنده و غیرسمی بودن
    • تبخیرشوندگی پایین
    • دمای سوختن بالا
    • مقاومت در برابر اکسیداسیون بالا
    • دارا بودن شاخص ویسکوزیته بالا به صورت طبیعی (عکس‌العمل سریع در مقابل تغییرات دما)
    • کاهش مصرف سوخت تا ۲.۴ درصد
    • نقطه روان شدن پایین

    نکته: یکی از معایب این نوع روغن را می‌توان قیمت بالای آنها و عدم تطابق کامل با موتورهای دارای تکنولوژی قدیمی دانست.

    ۲. مینرال (معمولی) (Mineral)

    یکی دیگر از شیوه‌های تولید روغن موتور، مینرال نام دارد که با همان عنوانِ روغن موتور معمولی شناخته می‌شوند. روغن موتورهایی را که به صورت مینرال تولید می‌کنند عموما کم‌ترین کیفیت را میان انواع روغن موتور دارند. زیرا شیوه تولید آن بسیار ساده است و تنها از چند دستگاه با تکنولوژی معمولی برای تولید آن استفاده می‌شود. روغن موتور مینرال تنها در خودروهایی کاربرد دارد که قدیمی هستند و صاحب خودرو به مزایای خاص و اصلی روغن موتور نیازمند نیست.

    ویژگی‌های روغن مینرال (معمولی):

    • قیمت ارزان
    • نیاز به تعویض در کوتاه‌مدت
    • مناسب برای موتورهای قدیمی و ساده
    • ناتوانی در کاهش حرارت موتور

        ۳. نیمه سنتتیک (Semi Synthetic)

        نوع آخر از انواع روغن موتور، نیمه سنتتیک نام دارد که شیوه‌ای عمومی برای تولید روغن موتور شمرده می‌شود. روغن موتورهای نیمه سنتتیک محصولاتی ترکیبی هستند که تولیدکنندگان آن‌ها را طی فرآیند خاصی تولید می‌کنند؛ زیرا شیوه نیمه سنتتیک در واقع تلفیقی از دو شیوه سنتتیک و مینرال است.

        ویژگی‌های روغن نیمه سنتتیک:

        • مخلوطی از روغن‌های تمام سنتتیک و مینرال
        • قیمت ارزان‌تر نسبت به روغن‌های تمام سنتتیک
        • عملکرد ضعیف‌تر نسبت به روغن‌های تمام سنتتیک
        • عملکرد بهتر نسبت به روغن‌های مینرال
          روغن موتور

          جدول روغن موتور پیشنهادی خودرو‌های‌ سواری

          روغن موتور

          جمع بندی

          بزرگ‌ترین دغدغه امروزی رانندگان دیجی‌اکسپرس، انتخاب یک روغن موتور باکیفیت و خوب است. با این وجود، معدود رانندگانی مشاهده می‌شود که از اهمیت انتخاب بهترین روغن موتور باکیفیت برای خود مطلع باشند و این کار را با آگاهی کامل انجام دهند. بهتر است قبل از این که روغن موتور باکیفیت مناسب خودروی خود را بخرید، اهمیت انتخاب بهترین روغن موتور را به صورت کامل درک کنید.

          برچسب‌ها:, , , ,
          ثبت دیدگاه

          نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

          *
          *
          *